Heykel krizinde Atina’dan yeni teklif

Yunanistan’ın kültürel hazineleri olan Parthenon mermerlerinin Atina’ya iadesi konusundaki çabalar, Yunan Kültür Bakanı Lina Mendoni’nin açıklamalarıyla devam ediyor. Bakan, MÖ 5. yüzyıla ait bu önemli eserlerin Atina’da bir araya getirilmesi durumunda, British Museum’daki “boşluğu doldurmak” için ülkelerinin önemli hazinelerinden bazılarının ayrılmaya hazır olduğunu belirtti.

Mendoni, Guardian’a yaptığı açıklamada, Yunan galerilerinin asla boş kalmayacağına dair taahhütte bulundu ve heykellerin Atina’ya geri dönmesi durumunda Yunanistan’ın, boşluğu dolduracak nitelikli antik eserlerden oluşan dönüşümlü sergiler düzenlemeye hazır olduğunu ifade etti.

İngiltere ile Yunanistan arasında heykel krizi

Parthenon’un orijinal heykellerinin büyük bir kısmı şu anda British Museum’da bulunuyor. Yunanistan uzun yıllardır bu eserlerin iadesini talep ediyor ancak müze yönetimi bu talebe olumsuz yanıt veriyor.

Parthenon tapınağı, Atina’da MÖ 5. yüzyılda inşa edildi. Ancak 1800’lerin başında İngiliz Büyükelçi Thomas Bruce tarafından tapınaktan parçalar ve heykeller ülkesine taşındı. 1815’te İngiliz müze yetkilileri, antik Yunan eserlerini Bruce’tan satın almış ve bu eserler, bugün Yunanistan’dan 2 bin 400 kilometre uzaklıkta Londra’daki British Museum’da sergileniyor. Bu durum, İngiltere ile Yunanistan arasında uzun süredir devam eden bir heykel krizine neden oldu.

Yorumunuz

Your email address will not be published.

Latest from Ajanda

Anıttaki hata 85 yıl sonra düzeltildi

İngiliz Edebiyatı’nın klasikleri arasına yerleşmiş eserleriyle tanınan Brontë kardeşlerin anısına dikilen anıtta, soyadlarındaki ‘e’ harfinin üzerindeki iki