TRT’nin düzenlediği NEXT by TRT World Forum etkinliği için İstanbul’a gelen ve yapay zekâ teknolojisini sanat dünyasında kullanan Ernesto M. Anaya ve Luba Elliott, bu teknolojideki gelişmelerin sanat dünyasına etkilerini değerlendirdi. Anaya, yapay zekânın, özellikle Büyük Dil Modelleri (LLM) aracılığıyla sinema sektörüne önemli katkılarda bulunabileceğini belirtti. Anaya, bu modellerin senaryoları işleyerek izleyicilerin ilgisini çekecek hikayeler oluşturabileceğini söyledi. Ayrıca, yapay zekânın yanlış kullanımlara karşı yasal düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Anaya, sinema sektöründeki tepkilerin kutuplaştığını, ancak zamanla dengeli bir orta yol bulunacağını umduğunu belirtti. Yapay zekânın sinema için olumlu yanlarının olumsuzlardan fazla olduğunu ve herkesin kendi hikayesini film formatında anlatma fırsatı bulacağını ifade etti.
Resim ve fotoğraf alanlarında yapay zekâ kullanan Elliott ise bu teknolojinin bazı meslekler için risk oluşturabileceğini ve sanatçıların eserlerinin izinsiz kopyalanması endişesini dile getirdi. Yapay zekâ sanat araçlarının, sanatçıların eserlerini kullanarak kâr elde ettiğini, ancak sanatçılara ödeme yapılmadığını belirtti. Elliott, sanatçıların eserlerinin kullanılması durumunda telif hakkı alması gerektiğini savundu.
Elliott, yapay zekânın sanat eseri üretme kapasitesine değinerek, bu araçların bazı sanat türlerinde başarılı olabileceğini, ancak duygusal ve kavramsal sanatlarda insanların hala daha yetkin olduğunu ifade etti. Yine de yapay zekânın sanatta dost olabileceğini ve yeni estetik ve sanatsal uygulamaları teşvik edebileceğini söyledi.