Kakao çekirdeğinden başlayarak tüm üretim aşamalarını takip gerektiren bir zanaat ürünü artizan çikolata. Bu yüzden “bean to bar” (çekirdekten tablete) olarak da anılıyor. Kullanılan kakao çekirdeklerinin orijini Kolombiya’dan Peru’ya, Kosta Rika’dan Honduras’a uzanan çeşitlilikte. Katkı veya koruyucu, palm yağı, yapay tatlandırıcı yok. Sürdürülebilirlik kaygısı ve iyi gıda kriterlerine sahip bu anlayış, çikolatayı “tatlı bir günah” olmaktan da çıkarıyor.
O Atölye, artizan çikolatanın İstanbul’daki temsilcilerinden biri. Kurucusu Ender Özdilek, Zagreb’de yediği bir çikolatanın ardından başladığı denemelerle, artizan çikolatayı önce hobiye ardından girişime dönüştürmüş. Yaklaşık 2 yıl önce İstinye’de açılan O Atölye, çikolatanın hem üretildiği hem de satışa sunulduğu yer. Atölye’nin en yeni üretimlerinden biri ise taze çikolata. Antigua adıyla satışa sunulan bu çikolatalar, tamamen el yapımı. Yüksek kakao yağı içerdiğinden özel bir aroma ve badem ezmesi kıvamında bir dokuya sahip.
O Atölye kısa süre önce “Çekirdekten Tablete Çikolata” atölyeleri de düzenlemeye başladı.