Rönesans tablolarında övülen balık etli, ayva göbekli vücutlar, yerini kaslı bir karınla pekiştirilen ince bedenlere bıraktı. İnce bel ve düz karın altın standart olma yolunda. Zira bu ikili, sadece estetik değil, sağlıklı bir yaşamın da belirtisi olarak kabul edilmekte…
AKIN YÜCEL
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Düzgün bir karın hem gençliği hem aktif ve sportif bir kişiliği çağrıştırıyor. Ancak orta yaşa gelindiğinde karında ve belde yağlanma başlıyor, doğumlar karnı gevşetiyor, ciltte çatlaklar gelişiyor, göbek deliğinin şekli bozuluyor, özellikle oturulduğunda tüm karnı ve beli saran bir simit oluşuyor. Karın bölgesi bir kez bozuldu mu tekrar eski haline gelmesi çok güç. Aylarca yapılan sporla elde edilen birazcık düzelme, bir haftalık tatilin ardından yerini yine eski can simidine bırakıyor.
Karın germe nedir?
Karın ve bel bölgesindeki fazla yağların alındığı, gevşemiş olan karın kaslarının onarılarak göbek altındaki cilt fazlasının çıkartıldığı işlemler bütünüdür. Hastanın durumuna göre tam karın germe, mini karın germe ve endoskopik karın germe işlemleri yapılabilir.
Tam karın germe, mini karın germe ve endoskopik germe:
Tam karın germe işlemi sıklıkla doğum yapmış ya da aşırı kilo alıp vermiş kişilere uygulanır. Eğer hastanın göbek deliğinin üstünde deri fazlası varsa ve oturduğu sırada göbek deliğinin altında eliyle tutabileceği bir kat oluşuyorsa tam karın germe için uygun bir aday demektir. Deri ve yağ fazlası sadece göbek altında toplanmışsa mini karın germe yapılır. Eğer deri fazlası yok, sadece bir miktar yağlanması var, ancak karın duvarı doğum nedeni ile gevşemişse endoskopik karın germe tercih edilir.
Karın germe ameliyatı öncesi kilo vermek gerekir mi?
Aşırı kilo tüm ameliyatlar için bir risk oluşturur. Ameliyattan sonra hastalar daha zor ayağa kalkarlar, yaraları daha geç iyileşir, akciğer sorunları daha sık yaşanır. Bu nedenle obez hastaların ameliyat öncesi kilolarını azaltmaları tavsiye olunur. Ancak hastalar göbeklerinin ağırlığı nedeni ile yeterince hareket edemiyor ve kilo veremiyorlarsa, sırf yüklerini azaltmak amacı ile karın germe işlemi planlanabilir.
İdeal karın germe hastası
Fazla kilosu olmayan, ama karın duvarı gevşemiş, göbek altında ve üstünde cilt fazlası olan, karnında ve belinde orta derecede yağlanması olan kadınlardır. Bu hastalarda bel ve karın bölgesindeki yağlar alınır, gerekli ise kalça bölgesine eklenir. Karın kasları bir kesi açılarak tamir edilir ve karın daraltılır, fazla deri çıkarılır kesi izi, çamaşır içinde kalmasına dikkat edilerek dikilir.
Ameliyat sonrası dönem nasıl geçer?
Karın germe işlemleri hastane ortamında ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat yapılan işlemlere bağlı olarak iki ila dört saat arasında sürer. Hasta ameliyattan dört saat sonra yemek yer ve ayağa kaldırılır. Yaygın inanışın aksine, doğru teknikler kullanıldığında ve uygun uyuşturucular ameliyat sırasında karın duvarına uygulandığında, karın ameliyatları fazla ağrılı işlemler değildir. Hastalar ertesi gün taburcu edilir, iki gün sonra banyo yapabilir ve yaklaşık bir hafta içerisinde normal yaşantılarına dönebilirler. Endoskopik karın germe işlemlerinde bu süreler çok daha kısa olur.
1- Karın kaslarındaki gevşeme
Özellikle doğumlar sonrasında karın adaleleri iki yana açılır ve karın içerisindeki organlar bu açıklıktan dışarıya doğru bombeleşir. Gebelik ve yeterince spor yapmama nedeni ile bu sorun daha çok kadınlarda görülür. Özellikle ikinci doğum sonrasında bu deformasyon sporla dahi düzelmeyebilir. Bazen bu açılma çok ileri boyutlara varır ve göbek fıtıklarına neden olur.
Karın kasları egzersizle kuvvetlendirilerek karın duvarındaki gevşeme bir miktar azaltılabilir ancak ikinci doğum ertesi egzersiz yetersiz kalabilir. Bu tür durumlarda cerrahi yöntemlerle karın kaslarını birbirine yaklaştırılarak karın duvarı gerginleştirilir.
2- Deri altında yağlanma
Beslenme alışkanlıkları, yaşam biçimi, genetik ve ırksal faktörler bu yağlanmanın şeklini ve miktarını belirler. Yağlanma kadınlarda belde, göbek üstünde ve altında (aşk yastığı), erkeklerde ise daha çok göbek altında ve belde (aşk kulpları) gelişir. Bu alandaki yağlar ekseriyetle genetik olarak kodlanmıştır, diyet ile verilen kilolarda yüz çöker, memeler ufalır ama bu bölgedeki inatçı yağlar yerinde kalır.
Bu tür durumlarda ya da diyetle kilo veremeyenlerde yağ şekillendirme cerrahisi (liposhaping) dediğimiz işlem yapılır. İnce kanüllerle yağ dokusu çekilir ve gerekli görülen çöken, hacim kaybı olan yerlere enjekte edilir. Yani liposuction ve lipofilling (yağ emme ve doldurma) işlemleri bir arada yapılır. Çok kilo alıp vermiş, doğum yapmış, cildinde çatlaklar olan yaşı ileri hastalarda liposuction tek başına yeterli olmaz, karın germe işlemi de yapılması gerekir.
3- Karın içinde oluşan yağlanma
Yaşla, kilo alma ile ve özellikle de düzenli alkol kullananlarda oluşan bu yağlanma daha çok erkeklerde gözlenir. Bu tür hastalarda göbeğin hem üstü hem altı gergin olur. Kuvvetli bir yemek sonrasında bu şişkinlik ve gerginlik endişe verici bir boyuta ulaşabilir. Karın içi yağlanması kalp hastalıklarının da habercisi olduğundan önemli bir sağlık sorunudur.
Karın içinde oluşan yağlanmanın diyet ve egzersiz dışında bir çözümü yoktur. Bu tür göbeklenme kalp hastalıkları için de önemli bir risk oluşturduğundan hastaların yaşam biçimlerini, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekir.
4- Deride gevşeme
Derideki gevşemenin en önemli iki nedeni gebelik ve ciddi oranlarda kilo alıp vermedir. Yaygın çatlaklar
bozulmuş deri elastikiyetinin en önemli göstergesidir. Bu hastalarda göbek genellikle aşağıya doğru bir kat yapmış durumdadır. Özellikle oturduğunda bu kat belirginleşir ve elle tutulabilecek bir simit halini alır.
Bu hastalarda karın germe dışında bir seçenek yoktur. Deri bolluğunun durumuna göre göbek altında kalan derinin bir kısmı ya da tamamı alınır. Tamamı alındığında göbek deliği de deriden ayrılır ve daha yukarıda bir yere yerleştirilir.
Karın germe ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat sırasında hastalara emboli önleyici çoraplar giydirilir, idrar sondası takılır, diren konulur.
Ameliyat sonrasında karın korsesi giydirilir. Hasta ameliyattan üç ila dört saat sonra beslenir ve ayağa kaldırılır. İlk günler karındaki dikişlere yük binmemesi için öne eğik yürümeleri gerekir. Dört ya da beş gün sonra dik durabilirler. Bu süreler endoskopik ve mini karın germe hastaları için daha da kısadır. Ertesi sabah sonda alınır ve hasta taburcu edilir. Hastalar ameliyattan sonraki gece yan yatabilirler. Direnler alındıktan
24 saat sonra duş alınabilir. Tüm dikişler deri altında bırakıldığından dikiş alınmasına gerek yoktur.
Ameliyattan bir hafta sonra rahat hareket edebilirler, üç hafta içerisinde normal hayatlarına dönebilirler. Bir ay sonra hafif spora, üç ay sonra karın çalışmaya başlayabilirler.
Karın germe ameliyatları ağrılı mıdır?
Karın germe ameliyatları sıklıkla söylenegeldiği gibi çok ağrılı işlemler değildir. Ameliyat sırasında tüm kesiklere ve ayrıca karın duvarına yaklaşık 10 saat etki eden lokal anesteziler yapılır. Ertesi gün bir miktar ağrı ortaya çıksa da, hastaların esas şikâyeti ağrıdan çok karın germenin yol açtığı gerginlikten ve dik duramamaktan kaynaklanmaktadır. Mini karın germe ve endoskopik karın germe ameliyatları ise çok daha az ağrılıdır.
Karın germeden sonra iz kalır mı?
Ameliyat ertesi endoskopik karın germede hiç iz kalmaz, mini karın germede kısa bir iz kalır, tam karın germe ertesi dikiş izleri hastaları rahatsız edebilse de zaman geçtikçe bu izler büyük oranda silikleşerek belirginliklerini yitirir.
Karın germe ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?
Karın germe ameliyatı karın bölgesindeki sorunlara kökten bir çözüm getirir ve sonuçlarının kalıcı olduğu söylenebilir. Ameliyattan sonra tekrar aşırı kilo alıp verme ve gebe kalma durumunda sonuçlar bir miktar kayba uğrayabilir, ancak hiçbir zaman önceki haline geri dönmez.
Karın ameliyatlarından sonra hayatınız nasıl değişir?
Karın ameliyatları vücut yapısını büyük oranda değiştiren bir işlemdir. Hastalar önemli bir yükten kurtulurlar, giysi seçimleri kolaylaşır, spor konusunda motive olurlar. Ayrıca karın duvarının sıkılaşması barsak ve mesane sarkmalarını da önlediğinden kronik kabızlık ve idrar kaçırma gibi problemler de azalır. Bu nedenlerle karın germe işlemlerinden sonra hasta memnuniyeti çok yüksektir.
Karın germe sonrası gebe kalınabilir mi?
Karın germe sonrası gebe kalınabilir, ancak gebelik karın duvarının tekrar gevşemesine ve cildin bollaşmasına yol açar. Bu nedenle kısa bir süre içerisinde gebelik planlayan hastalara bu ameliyat önerilmez. Ancak ameliyat gebe kalmaya engel oluşturmaz.
Karın germe sonrası sonuçları korumak için neler yapılabilir?
Karın germe ameliyatlarından sonra hastaların kilolarına dikkat etmeleri, dengeli beslenmeleri gerekir. Karın içi yağlanmayı azaltmak için alkol tüketimlerini azaltmaları iyi olacaktır. Gergin cildin tekrar çatlamaması için düzenli olarak vücut losyonları ve nemlendirici kullanmaları gerekir. Düzenli egzersiz karın kaslarının tekrar güçlenmesini sağlayarak ameliyatla elde edilen gergin karın görünümünün korunmasını sağlar.