//

Cinayete kurban giden moda devi: Gianni Versace

15 Temmuz 1997’de tüm dünyayı sarsan bir cinayete kurban giden moda devi Gianni Versace, 1978’de kurduğu modaeviyle dünyanın zirvesine çıkmıştı. Bıraktığı miras hâlâ göz kamaştırıcı, hâlâ zirvede.

BURAK KURU

Gianni Versace, 1946’da Antonio ve terzi olan Francesca’nın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Gianni’nin ablası Fortunata, henüz 12 yaşındayken, gittikleri karnavalda yere düşüp yaralanmış ve tetanoza karşın uygulanan yanlış tedavi nedeniyle 24 saat içinde hayatını kaybetmişti. Gianni, abisi Santo ve kız kardeşi Donatella’yla beraber büyüdü.

Gianni Versace, annesi Francesca’ya erken yaşlardan itibaren yardımcı olarak moda dünyasına iz bırakacağını göstermişti. Annesinin işine katkısına rağmen, mimarlığa ilgisi vardı ve bu yönde eğitim aldı. 25 yaşında Milano’ya taşındığında moda tasarımı aşkının peşinden gidiyordu.

Tasarımcı olarak ilk işi 1973 yılında Genny markasının gençlere yönelik alt markası Byblos için oldu. 1977’deyse aynı markanın daha üst segmentinde yer alan Complice için yaptı tasarımlarını.

Bu başarı onu iştahlandırdı ve kadınlar için tasarladığı, kendi adını taşıyan ilk koleksiyonunu Milano’daki Palazzo Della Permanente Sanat Müzesi’nde tanıttı. Aynı yılın eylül ayında ilk defilesini sundu. İlk butiğini 1978’de Milano’da Via Della Spiga’da açtı.

Bu işaret fişeği tüm dünyada yankı buldu. Uluslararası moda dünyası onu konuşmaya başladı. Tasarımlarında bir matematik vardı: Canlı renkler, cesur baskılar, seksi kesimler. Yarattığı estetik aldığı övgü kadar eleştiriyle de karşılaştı. Fakat bir gerçek vardı, Gianni Versace ve yarattığı Versace markası konuşuluyordu. İlk dört yıl sadece tasarım kıyafetler sattı. 1982’de ise artık aksesuarlar, mobilya ve porselen gibi farklı türde ürünlerin satışına başlandı. Kardeşler, bu markanın altında birleştiler.

Santo Versace finans, Donatella ise tasarım konusunda Gianni’yle beraber yönetimdeydi. Santo başkan, Donatella başkan yardımcısıydı. Donatella’nın eşi Paul Beck de erkek giyimi alanındaki çalışmaların direktörü oldu.

Gianni ve Donatella birbirine çok bağlı ve aşırı derecede yakın ilişkileri olan kardeşlerdi. Gianni kardeşini hep ilham kaynağı olarak gördü. Donatella henüz 11 yaşındayken Gianni ona saçlarını sarıya boyatması gerektiği konusunda ikna etti, yıllar sonra yarattığı parfüme kardeşine atıfla “Blonde” ismini verdi. Donatella ise abisine markasını yaratırken destek verdi. Markanın tanıtımı konusunda ve modellerin seçimiyle ilgili vizyonunu oluşturmasında en büyük yardımcısı oldu.

Model Antonio D’Amico’yla 1982’de başlayan ilişkisi ölümüne dek sürdü. D’Amico, Versace için tasarımcı olarak çalıştı. Vasiyetinde D’Amico’ya hayatı boyunca 25 bin dolar aylık maaş ve Versace’nin İtalya ve ABD’deki evlerinden istediğinde yaşama imkânını bıraktı.

Gianni’ye öldürülmeden önce nadir görülen bir tür olan kulak kanseri teşhisi konmuştu. Hastalığı atlatamayacağını düşündüğü için o dönem vasiyetini hazırlayan Versace, şirketinin yüzde 50’sini 11 yaşındaki yeğeni Allegra’ya bıraktı. 2004’te 18 yaşına gelen Allegra vasiyetten payına düşeni aldı, şirketin yönetim kuruluna girdi. 15 Temmuz 1997’de, 50 yaşındayken sabah yürüyüşünden döndüğü sırada Miami’deki malikanesinin önünde vurularak öldürüldü.

Normalde her sabah kahve ve gazetesini alması için asistanını gönderirken o sabah bunu kendisi yapmak istemişti. Versace adı, Gianni’nin ölümünden 24 yıl sonra bile pop kültürüne ve moda dünyasına hükmetmeye devam ediyor.


Gianni Versace’nin Miami Beach’te kapısının önünde öldürüldüğü evi bugün bir butik otel

1930 yılında mimar, yazar Alden Freeman tarafından yapılan ev Casa Casuarina olarak biliniyordu. Gianni Versace, Versace Malikanesi adını verdiği evi 1992’de satın almıştı. Halihazırda yolunuz Miami Beach’e düşerse, ve bütçeniz el verirse Versace’nin yatak odasında kalabilirsiniz.


Tanıyor mu tanımıyor mu: Cunanan Muamması

Cinayeti işleyen seri katil Andrew Cunanan’dı. Cinayetten sekiz gün sonra polisten kaçamayacağını anladığında Gianni Versace’yi öldürdüğü silahla intihar ederek yaşamına son verdi. Bu yüzden Gianni’yle tanışıp tanışmadığı gibi detaylar ve cinayetin ardındaki motivasyon bugün bile gizemini koruyor. 27 yaşındaki Cunanan, Versace’den önce üç aylık kısa bir sürede 4 kişiyi daha öldürdü. Hakkındaki bilgiler çok kısıtlı olan Cunanan pek çok kez film ve dizilere konu edildi. 1998 yapımı The Versace Murder, 2009’da Murder in Fashion ve 2013’te House of Versace, suikasti anlatan filmlerdi. Son olarak 2018’de American Crime Story dizisinin The Assassination of Gianni Versace bölümü büyük ilgi gördü. Dizide Gianni Versace’yi Edgar Ramirez, katil Cunanan’ı Darren Criss oynadı. Dizi 1999’da gazeteci yazar Maureen Orth’un cinayeti konu alan kitabından uyarlandı. Versace ailesi yaptığı açıklamada diziyle alakaları olmadığını ve onay vermediklerini, anlatılanların tamamen kurmaca olduğunu duyurdu. Netflix’te yayımlanan 9 bölümlük dizide Donatella Versace’yi de Penelope Cruz oynadı. Bu rol için önce İtalyan asıllı Lady Gaga’yla anlaşıldığı haberleri çıksa da Cruz, Donatella Versace’nin ağır İtalyan aksanını başarıyla canlandırdı. Lady Gaga ise modanın bir diğer dev İtalyan ailesi Gucci’yi konu alan filmin başrol oyuncusu olarak yer aldı.

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

Müzik dünyası avunun içinde: Pazarlamadaki yenilik

Gianni’nin tasarım konusundaki vizyonu ve yeteneğinin Versace’nin başarısındaki payı tartışılmaz olsa da markayı zirveye çıkaran diğer faktör onu müzik endüstrisiyle olan bağı ve pazarlama konusundaki yenilikçi adımları oldu. Eğlence dünyasıyla moda dünyasını birleştiren ilk isimdi. Gianni Versace aralarında Elton John, Eric Clapton, Naomi Campbell, Prenses Diana, Cher, Madonna dahil bir dizi yüksek profilli yıldızla yakın arkadaştı. Bu ünlü arkadaşları, Versace markasını giyerek fotoğraf vermeye başladığında insanların dikkatini çekti. Herkes Cher’in giydiği elbiseyi veya Elton John’un taktığı kemeri almak istedi. Bu da Versace için yeni müşteriler ve dünya çapında bir ün anlamına geliyordu.

Servet değerine satıldı

Gianni’nin ölümünden sonra Versace markası başarısını sürdürdü. Santo şirketin CEO’su olarak, kızkardeşi Donatella da baş tasarımcı olarak moda devini ileriye taşıdılar. Marka 2018 yılında bir başka dev Michael Kors tarafından 2.1 milyar dolara alındı. Versace ailesinin üyeleriyse yönetici konumlarını koruyorlar.

Yeni teknoloji, gözalıcı tasarım

Versace’nin alametifarikası gözalıcı tasarımları ve baştan çıkarıcı elbiseleriydi. Gianni’nin farklı materyalleri ve yeni teknolojileri tasarımlarında kullanması onu diğerlerinden ayırdı. Versace’nin moda dünyasına armağan ettiği yeniliklerin arasında en ünlüsü 1982’deki keşfi süper ince metalik altın elbise ‘Oroton’du. İkonikleşen elbiselerinden bir diğeri 1994’te oyuncu Elizabeth Hurley’nin giydiği yanlarından altın rengi çengelli iğnelerle tutturulmuş siyah elbiseydi. Yarattığı etki o kadar büyük oldu ki o dönem adı bile bilinmeyen Hurley’nin yıldızlaşmasını sağladı.

İş birliğini ilk o başlattı

Versace modellerle ve ünlülerle iş birliği anlaşmaları yapan ilk modaevi oldu. Hatta Versace için süpermodel kavramını yaratan marka demek yanlış olmaz. Modellerin büyük ücretler karşılığı podyuma çıkmaları ve starlaşmaları önündeki yolu açtı. Öldüğünde 807 milyon dolarlık bir imparatorluğun sahibiydi ve tüm dünyada 130 butiği vardı. Ölümünden hemen önce Versace son koleksiyonunu Paris’teki Ritz Otel’de sundu. Naomi Campbell ve Erin O’Conner son defilesinde podyumda yürüyen süper modellerden ikisiydi. Ölümünden 15 yıl sonra Donatella abisinin onuruna Ritz Hotel’de bir defileye ev sahipliği yaptı. 2017’de ise Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni ve Helena Christensen, Gianni’nin ölümünün 20’nci yıldönümü için yeniden bir araya geldi ve Milano Moda Haftası’ndaki gösterinin finalinde Donatella ile podyumda yürüdü. Bugün Migos ve Bruno Mars gibi sanatçılar markaya ve bağlı olduğu yaşam tarzına atıfta bulunuyor. Özel bir koleksiyon için Versace’yle işbirliği yapan Lady Gaga, markanın yüzü oldu ve Donatella ile yakın bir dostluk sürdürüyor. Gigi Hadid, Bella Hadid, Kendall Jenner ve Kaia Gerber gibi modeller defilelerinde yer alıyor. Gianni Versace’nin yarattığı markası tüm gücüyle modaya yön vermeye devam ediyor.


Vizyoner marka nasıl olunur, işte böyle

Marka, “Barbiecore’’ trendinden de geri kalmadı. Bu hiçbir endişe duymadan, korkusuzca kadınsı, benzersiz olan, sizi parlamaya davet eden bir dünyaydı. Sadece bir renk seçimi değil bir yaşam tarzı beyanıydı. Ve işte Barbie filmi vizyona girmezden evvel hatta filmden haberimiz bile yokken, Paris Hilton’un 2022’de gerçekleşen Versace 2023 Milano/ ilkbahar-yaz defilesindeki tepeden tırnağa pembe kostümü! Sosyal medyada bu fotoğraf için yapılan yorumlardan biri de şöyleydi: Nihai Versace Barbie’si (bebeği) Paris Hilton’dur.


Google Images’in Versace’yle ne ilgisi var?

Lopez’in 2000 yılındaki Grammy törenine katıldığı Versace imzalı ikonik kıyafet, Google Görseller’in doğmasına ilham vermişti. O yıllarda Google’da yazılım mühendisi olan Eric Schmidt, defileyle birlikte binlerce “Versace yeşil elbise” araması gördü. Ancak internet kullanıcılarının bu aramanın sonucunda tam olarak ne görmek istediklerinden emin değildi. Elbisenin hikayesini mi arıyorlardı yoksa sadece fotoğrafını mı? Schmidt konu hakkında, “İnternette bir şeyin bu kadar çok aratılması, ilk kez karşılaştığımız bir fenomendi. Google kullanıcılarının bizden ne beklediğini de pek anlayabilmiş değildik. Özetle, JLo o elbiseyi giydi ve Google görselleri doğdu” açıklamasını yapmıştı. Google, bilginin yanı sıra bir konunun görselinin de aratılacağı, ilgi çekeceği fikrini Versace’nin de dolaysız katkısıyla bir ürüne dönüştürmeyi başardı.

Lüksün her türü

Gianni Versace’nin kurduğu modaevi sadece kıyafet sunmadı. Saat, gözlük, kemer gibi aksesuarlar, parfümler, makyaj malzemeleri ve mobilya da tasarladılar. Ev tasarımından, otel, hastane tasarımlarına kadar Versace imzasını hayatın her alanına attılar. Gianni’nin ölümünden sonra da bu çalışmalar büyüyerek devam etti. Halihazırda dünyada lüks yaşamla beraber adı anılan bir marka kimliğini koruyor.


Nasıl okuyalım? Versace mi? Versaçe mi?

Gianni Versace İtalyan kültürüne duyduğu saygıyı tasarımlarına her zaman ustaca yansıttı. Şirketin logosunda bile bunu görmek mümkün. Versace’nin Yunan mitolojisinden gelen sembolü Medusa, geçmişe ve geleneğe bağını gösterirken gücü ve güzelliği temsil ediyordu. Bu figür kıyafet tasarımlarında da bolca kullandı. Medusa’nın merkeze alınarak logonun tasarlanması ise Gianni Versace’nin fikriydi


Logosu Yunan mitolojisinden

Gianni Versace İtalyan kültürüne duyduğu saygıyı tasarımlarına her zaman ustaca yansıttı. Şirketin logosunda bile bunu görmek mümkün. Versace’nin Yunan mitolojisinden gelen sembolü Medusa, geçmişe ve geleneğe bağını gösterirken gücü ve güzelliği temsil ediyordu. Bu figür kıyafet tasarımlarında da bolca kullandı. Medusa’nın merkeze alınarak logonun tasarlanması ise Gianni Versace’nin fikriydi.

Yorumunuz

Your email address will not be published.