Stresin vücudumuzda yarattığı sorunlardan biri de diş sıkma, diş gıcırdatmadır. Bu eylem gece uyurken de yapıldığı için diş sıkma sorunu, baş ve çene ağrısı ile paralel gider, dişlerde de yıpranmalara yol açabilir. Bu soruna tıbbi olarak Bruksizm adı verilir.
Bruksizm hastaları genellikle şiddetli baş ağrısı şikayeti ile doktora başvurur. Bunun yanı sıra dişlerde de düzleşme, çatlama, diş minesinin kaybı ve diş hassasiyetinin artmasına rastlanabilir.
Çene kaslarının güçlenerek kalınlaşması ile ortaya çıkan hipertrofisi ise Bruksizmin diğer bir yan etkisidir.
Diş gıcırdatma tedavisi için yaygın olarak ağız koruyucuları kullanılır. Botoks, akupunktur, kas egzersizleri diğer seçeneklerdir.
Bu soruna yönelik sıklıkla başvurulan bir diğer tedavi yöntemi ise botokstur. Kısa sürede çözüm sağlaması ile giderek daha fazla kullanılmaktadır.
Diş sıkma tedavisinde Botoks, alt çene bölgesinde yer alan masseter kasına uygulanır. Diş gıcırdatmanın neden olduğu olumsuz etkiler de bu sayede giderilmiş olur.
Bu yöntem ayrıca kalınlaşan çene kaslarının incelerek yüzün oval biçime gelmesine de yardımcı olur.
Masseter botoksu çene ağrılarını, çenedeki gerginliği ve diş sıkmayı azaltır. Uygulama, botoks etkisini kaybettikçe, (4-6 ayda bir) tekrarlanabilir.