Sağlıklı bir yaşam için mammografi hayatınızın bir parçası olmalı. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri erken teşhisle büyük oranda kontrol edilebiliyor. Mammografi için en sık karşılaştığımız soruları buradan cevaplamaya çalıştım.
MAMMOGRAFİ İŞLEMİ SIRASINDA CAN YANAR MI?
Bu yöntem, can acıtan bir işlem değildir. Memelerin mammografi ünitesinde yerleştirilmesi ve belli ölçülerde sıkıştırılması az miktarda rahatsızlık verebilse de bu durum işlemin tamamlanmasıyla birlikte sona erer.
KAÇ YAŞINDAN İTİBAREN UYGULANMALI?
40 yaş üzeri kadınlara, herhangi bir rahatsızlığı olmasa bile yılda bir çekim tavsiye edilir. Bireyde ya da ailesinde kanser öyküsü olan kadınlarda bu yaş doktor tarafından aşağı çekilebilir. Yılın her dönemi mammografi çekilebilir. Ancak adet dönemi sonrası, meme hassasiyetinin az olduğu dönemlerde çekilmesi daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.
KAÇ TÜR MAMMOGRAFİ VARDIR?
Herhangi bir şikayeti olmaksızın 40 yaşın üzerindeki kadınlara tarama amaçlı mammografi önerilir. Memelere ilişkin herhangi bir yakınması olan kadınlarda ise tanı koyabilmek için de tanı amaçlı mamografi çekimi yapılır.
MAMMOGRAFİNİN ELLE YAPILAN MUAYENEDEN FARKI NEDİR?
Günümüzde kullanılan yüksek çözünürlüklü mammografi yöntemi ve cihazları, elle yapılan muayenede hissedilmeyecek kadar küçük kitlelerin de tespit edilmesini sağlar. Alınan milimetrik görüntüler ile olası bir meme kanserini oluşum aşamasında yakalamak mammografi ile mümkündür.
ALINAN RADYASYON ZARAR VERECEK NİTELİKTE Mİ?
Mammografi işleminde düşük doz X ışını kullanılır. Bu yöntemde kullanılan ışınlar hastaya zarar verecek nitelikte değildir. Yine de olası zararı en aza indirmek için erken yaşlarda mamografi yerine ultrasonografi tercih edilir.
SİLİKON PROTEZLER GÖRÜNTÜLEMEYE ENGEL MİDİR?
Hayır. Silikon protez kullanımı ya da meme küçültme ameliyatı geçirilmiş olması çekime engel değildir. Ancak meme bölgesi ile ilgili geçirilmiş olan ameliyatlar, ilgili teknisyen ve hekim ile paylaşılmalıdır.